Samarbete med Johan ”Matgeek” Hedberg: Är den godaste julskinkan sous vide?

2023-06-02

Är den godaste julskinkan kokt, grillad, ugnsbakad, rökt eller sous vide? Det får vi veta när matinfluencern Johan ”Matgeek” Hedberg, i samarbete med Swedish Pork, testar olika sätt att tillaga julskinka på. Kampanjen både hyllar den svenska julskinkan och inspirerar svenskarna att utmana tidigare traditionella tillagningssätt.

83 procent av svenskarna äter julskinka – och den godaste skinkan är den på årets första julskinkmacka. Det visade en Novus-undersökning som gjordes på uppdrag av Sveriges Grisföretagare förra året. Men hur julskinkan tillagas är en vattendelare: koka, ugnsbaka, med svål – utan svål. I SweDish Porks julkampanj testar kocken och matinfluencern Matgeek vilket sätt som ger den godaste julskinkan.

– Det finns nog inget som engagerar mina följare så mycket som julskinka. I helgen släppte vi Youtube-videon där jag både kokar, grillar, röker, ugnsbakar och sous videar, och över 35 000 personer har redan sett den. Jag vill inspirera fler till att våga utmana sig i köket och testa nya metoder, även när det kommer till något så traditionellt som julskinka, säger Johan Hedberg.

Viktigt med svenskproducerat

När det kommer till julskinkan är svenskarna noga med att den är svensk. Det är den i särklass viktigaste faktorn när vi väljer skinka, enligt Sveriges Grisföretagares Novus-undersökning. I handeln hittar vi till 90 procent svensk julskinka.

– Vi är glada att svenskarna vill ha julskinka som är svenskproducerad. Väljer man svenskt kan man känna sig trygg med att det är gott kött av hög kvalitet, säger Mattias Espert, ordförande i branschorganisationen Sveriges Grisföretagare, som driver SweDish Pork.

Se Matgeeks film om julskinkan på swedishpork.se.