#säkramaten – samarbete för att säkra animalisk livsmedelsproduktion

2024-04-13

Skenande kostnader på framför allt foder, diesel och el har lett till en mycket allvarlig situation i Sverige som utmanar vår livsmedelsproduktion. Mycket talar för att många bönder tvingas att minska sin produktion. Det minskar inte bara tillgången på mat utan också vår krisberedskap. Samtidigt blir vi mer sårbara om vi måste importera mer livsmedel.

För att säkra maten och vår försörjningsförmåga av animaliska livsmedel kraftsamlar branschen och uppvaktar riksdagen och regeringen för att diskutera vilka politiska insatser som kan göras i nuläget. Budskapet är enkelt: lantbrukarna måste få ersättning för de kraftigt ökade kostnaderna för att kunna säkerställa en trygg livsmedelsförsörjning.

Preliminära siffror visar att grisproduktionen har tappat över 1,3 miljarder kronor, och för nöt- och fågelproduktionen beräknas en merkostnad på närmare 1 miljard för respektive bransch, med rådande priser.

Under hashtagen #säkramaten och på https://svensktkott.se/sakramaten/ kan du läsa mer om varför det är viktigt att värna om den svenska köttproduktionen och hur du kan stötta.

Mer information finns också i vår tidning Grisföretagaren: https://www.grisforetagaren.se/artikel/2230391/vi-har-inte-rd-att-tappa-en-endaste-lantbrukare.html