Publicerad 2011-06-09

Positiv årsstämma i svår tid

30/5-1/6 samlades Sveriges Grisföretagare i Falkenberg för årsstämma. Den usla lönsamheten för de flesta grisuppfödare var ett givet ämne, men trots det blev det en positiv stämma med stort inslag av kreativa diskussioner inför framtiden.

Det stod helt klart att det inte finns någon snabb enkel lösning på lönsamhetsproblemen, men det finns många tankar och idéer inför framtiden.

Hallands grisföretagares ordförande Hans Carlsson invigde stämman med att citera en skrift från 1902, där det bekymmersamma läget för svensk grisuppfödning beskrevs. Likheterna med dagens situation är slående. Bland annat beskrevs redan då konkurrensen från den stora konkurrenskraftiga danska grisuppfödningen som besvärlig.

Utöver att diskutera vägar till bättre lönsamhet hade stämman också att välja ny styrelseordförande för föreningen Sveriges Grisföretagare. Eftersom både ordförande och vice ordförande skulle bytas ut hade valberedningen fått jobba hårt, men kommit upp med förslag på bra kandidater, som gillades av stämman.

Stefan Ljungdahl
019-16 61 34, stefan@ja.se