Publicerad 2006-06-28

Svenska Sommarsmaker

Den svenska sommaren står i sin allra fullaste blom. Solen skiner och sommarvindarna är ljumma. Ute i gröngräset dukar vi upp sommarens fräscha råvaror i spännande förpackning. en bricka med svenska sommarsmaker kan inleda varje vänträff. Våra jordgubbar, färskpotatis och primörer samsas med vitlök, lime och het peppar. Och det svenska grisköttet passar förnämligt till.

Låt dig insprireras av recepten nedan:

Foto Arne Adler
Skink och grönsaksterrin
10 portioner

250 g rökt skinka, tärnad
flytande matfett och ströbröd
1 gul lök, hackad
1 msk smör
200 g färsk broccoli, i buketter
4 ägg
2 dl creme fraiche
salt och vitpeppar
1/2 dl färska örter, grovhackade
1/2 dl ost, riven
krasse

Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en avlång form.
Fräs löken i smör och blanda med skinkan. Skölj broccolin.
Vispa ägg och creme fraiche, smaksätt med salt och peppar. Blanda ner örter och ost.
Lägg lök, skinka och broccoli i formen. Häll över äggblandningen och grädda ca 40 min.
Låt svalna något och skär i portionsbitar. Garnera med krasse.

Svenskt sommarspett
10 portioner

10 små köttbullar
10 små färskpotatisar, kokta
10 körsbärstomater
10 basilikablad
10 små spett
flingsalt

Trä köttbullar, potatis, tomat och basilika på varje spett. Servera kalla eller värm lätt dem i ugn 150° och strö över salt.

Korvcrostini med marinerade jordgubbar
10 portioner

10 skivor rökt korv
5 stora jordgubbar, halverade
saften av 1 lime
grovmalen svartpeppar
1 baguette, skivad på diagonalen
200 g färskost

Lägg jordgubbarna med snittytan uppåt och häll på limesaft. Strö över peppar och ställ kallt ca 20 min.
Rosta brödet lätt i torr panna. Bred på färskost och lägg på korv. Fäst en jordgubbshalva på varje med tandpetare.

Ljummen svamppotatisbulle med rökt sidfläsk
10 portioner

200 g rökt sidfläsk i bit
1/ 2 gul lök, finhackad
100 g färsk svamp, hackad
2 msk smör
500 g potatis kokt
1 ägg
1 1/2 msk mjöl
salt och vitpeppar
2 dl ströbröd

Fräs lök och svamp i hälften av smöret och låt svalna något. Pressa potatisen och blanda med ägg och mjöl. Tillsätt svampblandningen och eventuellt mer mjöl tills konsistensen är tillräckligt fast. Smaksätt med salt och peppar. Forma minibullar och vänd dem i ströbröd. Stek dem i resten av smöret tills de fått gyllenbrun färg och låt dem svalna något.

Skär små skivor fläsk och stek i panna utan fett. Låt rinna av på hushållspapper. Lägg köttet på bullarna.

Inbakad prinskorv med örtblad
10 portioner

10 prinskorvar
2 remsor kyld smördeg ca 2 cm breda
20 blad av salvia eller basilika

Sätt ugnen på 200°.
Rulla in korvarna i smördeg med 2 örtblad i varje. Grädda i ugn ca 10 min.

Rökt lammsteksrulle med vitlöksskott
10 portioner

10 skivor rökt lammstek eller rökt skinka
10 späda morötter
10 sockerärtsskidor
10 vaxbönor
salt
100 g färskost
vitlöksskott

Blanchera grönsakerna lätt i saltat vatten och kyl i kallt vatten. Låt rinna av. Lägg grönsaker, en klick ost och vitlöksskott på varje köttskiva. Rulla ihop och 'fäst' med lite färskost.

Rostbiffstrut med lätt potatissallad och vattenkrasse
10 portioner

10 skivor rostbiff, stekt
500 g potatis, kokt, fintärnad
50 g gurka, fintärnad
2 dl mild yoghurt
1 vitlöksklyfta, hackad
salt och svartpeppar
1/ 2 dl vattenkrasse

Blanda potatisen med gurka, yoghurt och vitlök. Smaksätt med salt och peppar.
Rulla rostbiffen till strutar och fyll med sallad. Garnera med krasse.

Kyld gurksoppa med griskotlettspett
10 portioner

3 skivor benfri griskotlett, 2 cm tjocka
1 msk flytande matfett
salt och vitpeppar
10 träspett, blötlagda

1 gurka, i bitar
1 grön paprika, i bitar
1 vitlökslyfta
saft från 1 citron
2 msk olivolja
4 dl grönsaksbuljong
salt och vitpeppar

Stek köttet i matfett 3 min per sida och smaksätt med salt och peppar. Låt svalna och skär köttet i stavar. Trä på spett och ge grillränder i grillpanna eller på grillen.

Lägg grönsaker, vitlök, citron och olja i en mixer. Mixa och späd med grönsaksbuljong till lagom tjock konsistens. Smaksätt med salt och peppar och kyl soppan väl. Serveras kall med ljumma spett.