Publicerad 2005-06-10

Cedergrisen - årets grisföretagare

'Cedergrisen' med Christer och Martin Ceder, har korats till Årets Grisföretagare 2005
'Här bjuds grisar och människor ett gott liv'

Nu har familjen Ceder fått ytterligare ett bevis på att de är duktiga att ta hand om sina grisar. Martin och pappa Christer Ceder har nämligen utsetts till Årets Grisföretagare 2005.
Men skälet till utmärkelsen är inte bara att de månar om sina djur, familjen Ceder håller också gården öppen för besökare och alla tycks stortrivas på denna östgötska gård.

Martin och Christer Ceder med en liten gris i rapsfältet
'Vad fint grisarna har det!' Det får vi ofta höra när vi har besökare här på gården. Och det är kul, att folk tycker om vårt sätt att sköta våra grisar känns väldigt bra. Det ger stimulans att jobba ännu bättre.
Det säger Martin Ceder som tillsammans med pappa Christer och anställde Per Elf sköter grisarna på Hageby Östergård. Gården ligger i den vackra bygden strax söder om Vadstena i Östergötland och här har familjen haft grisar i mer än 30 år.

Martin berättar om den 'öppen gård-verksamhet' som man bedriver. På våren grillar man griskött och bjuder in bygdens folk till gården för att både koppla av och smaka den goda maten och lära sig lite om hur svenska grisar lever sina liv.

Stort intresse
- Många är väldigt intresserade av hur våra grisar har det och hos oss får de som vill 'gulla' med grisarna. Att få ta upp en liten gris i famnen är lycka för många barn, säger Martin. En del av besökarna på Hageby blir så förälskade i djuren att de vill köpa med sig någon liten gris hem och om så inte sker, tar de i alla fall med sig positiva minnen från grisgården. På så sätt pratas det kanske mer om grisar, grisuppfödning och griskött i trakten av Vadstena än på andra ställen. Och det tycker Martin och Christer Ceder är bra.

Knorr på svansen
Ceders har öppnat sin gård för att de vill att konsumenterna ska förstå hur svenska bönder sköter sina grisar. Här kan den som vill på plats på gården se att svenska grisar lever ett gott liv. Att grisarna har gott om utrymme där de kan röra sig fritt, att de har halm att rota runt i eller bara för vila och lugn och ro. Dessa grisar har också knorr på svansen, vilket är lite ovanligt sett i ett större perspektiv. Det är nämligen inte alla grisar som tillåts ha knorr på svansen, berättar Christer Ceder.
- I Sverige är det förbjudet att kupera grisarnas svansar och det är ingenting som vi svenska grisbönder heller vill göra. Vi vill att våra grisar ska leva ett fint liv och att de ska ha knorr på svansen.
- Men tyvärr är det inte så på alla håll i vår omvärld. I många länder skär man av en bit av svansen och grisarna har också mindre halm och väldigt små utrymmen, om vi jämför med hur vi håller våra grisar i Sverige, berättar Christer Ceder.

Samarbetar med butiken
Familjen Ceder brukar också bjuda grannar och konsumenter till gården för en höst/vinteraktivitet då man bjuder på glögg och lussekatter samtidigt som man visar sina stallar och grisar. Då närmar sig julen och intresset för griskött och julskinka ökar. Värt att berätta är att Martin och Christer Ceder säljer sina grisar i närbelägna butikskedjan Östenssons livsmedelsbutiker. Så den som handlar i någon av Östenssons sju butiker i Östergötland har möjlighet att köpa den eftertraktade Cedergrisen.

Viktigt möta konsumenterna
Martin och Christer Ceder tycker att det är viktigt att producenter, handlare och konsumenter kommer varandra nära. Då ökar förståelsen mellan kund och producent.
- Folk är så intresserade. Vi har haft ända upp till 450 besökare vid våra konsumentdagar, berättar Martin.
Grisuppfödningen är familjen Ceders levebröd där det gäller att få debet och kredit att gå ihop. Ingen blir rik på att föda upp grisar, men för den som är duktig på att sköta grisar och vara företagare kan det vara ett bra liv.

Martin och Christer Ceder ser verkligen ut att trivas. Både med det dagliga arbetet i djurstallarna och med de spännande konsumentdagarna då de får tillfälle att berätta, men också lyssna till, konsumenterna.
- Det är fantastiskt roligt med våra möten med allmänheten, vi får höra vilka önskemål konsumenterna har och det är så vi vill jobba, säger Martin Ceder.