Publicerad 2005-04-22

Annas fantastiska bröd (ca 20 st)

Tips! Gör bröden färdiga fram till gräddningen, lägg dem på plåtar och ställ i frysen. När bröden är frusna kan man lägga dem i plastpåsar för att sedan ta upp dem och grädda när man är sugen på färskt, nybakat bröd. Bröden ska inte tina utan sätt in dem i ugnen och räkna med ca 20-25 min gräddningstid.

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1 1/2 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen

Mät upp vatten och mjölk, och värm till fingervärme. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över lite av 'mjölkvattnet'. Rör om tills jästen löst sig, häll i resten av mjölkvattnet och rör ner mjölet.

Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö lite vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och jäs i 1-1 1/2 timme.

Värm ugnen till 240-250°. Smörj två bakplåtar eller täck dem med bakplåtspapper.

Strö ut 1/2 - 1 dl vetemjöl på bakbordet. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället. Knåda inte! Jäsbubblorna ska få vara kvar.

Strö ytterligare lite vetemjöl över degen. Platta sedan ut hela degsjoket lite försiktigt med handen (men kläm inte ut degen för mycket). Skär snabbt (enklast med degskrapa av metall) degen i 6-7 smala remsor. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar på snedden. Flytta efter hand över bitarna på bakplåtarna.

Grädda bröden (de behöver inte jäsa) direkt, sätt in en plåt i taget i mitten av ugnen. Den första plåten i ca 20 minuter, den andra i ca 17 min. Låt bröden svala utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin.