Publicerad 2005-04-22

Buffé - dags för våren och sommarens fester

Våren och försommaren är den tid då det bjuds mest till fest.
Bebisar ska döpas, alla elever har skolavslutning, konfirmander samlar hela släkten, studenter ska firas och bröllopspar lyckönskas. Här får du tips på goda rätter lagade på svenskt griskött serverade med fräscha tillbehör med europeisk touch.

En populär och smidig bjudform är buffé, som kan dukas upp inne eller ute under tak. Som vanligt får vädret avgöra var den ska ätas. Men oavsett vädret som vi inte styr över, blir det alltid en trevlig bjudning. Gästerna är rörliga, pratar kors och tvärs och maten tjänar, förutom att ätas, som samtalsämne. Det svenska grisköttet passar utmärkt till bufférätter och låter sig väl varieras med tillbehören. En hel kotlettrad steks i ugnen och passar till flera rätter.

Att beräkna mängder till buffé är inte helt lätt, men om man gör bitar och skivor blir det något enklare. Gästerna tar ungefär en bit av varje. Annars kan man räkna att gästerna äter en tredjedel av en varmrätt. Tänk på att om gästerna ska stå och äta med enbart gaffel bör maten serveras i lämpliga munsbitar.

Hellre för få sorter än för många, men rikligt med grönsaker och gott bröd. Ur smaksynpunkt är det bäst att inte blanda rätter från olika världsdelar. Asiatiska smaker krockar med medelhavsmat, även om de är goda var för sig.

Som dryck rekommenderas rosévin, som passar till vårmaten. Numera finns det många märken att välja mellan, men man gör klokt i att läsa någon vinrecension, för smaken kan variera mycket. Man är ju ute efter den lätta, krispiga sorten. Minst ett alkoholfritt alternativ måste naturligtvis finnas.

Vår buffé består av: (klicka på länkarna nedan så kommer du till recepten)