Publicerad 2004-09-27

Wilhelmina bjuder på grisfest
Lufttorkad skinka med Waldorfcrudité

Årets Wilhelminatävling, kvinnliga kockars eget SM, har gått av stapeln för åttonde gången. Återigen visade sig grisköttet på styva linan tillsammans med de tävlande kockornas excellenta skicklighet. Både förrätt och varmrätt skulle innehålla griskött och det blev delikata anrättningar utan tillstymmelse till enformighet trots samma köttslag.

Sofia Sjödin från anrika Grand Hotel Dahlberg i Mölle tog hem segern. För tredje gången i rad var Sofia i final och äntligen kan hon titulera sig årets bästa kvinnliga kock. Juryn bestod av idel kända matprofiler med Gert Klötzke i spetsen och jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, som även agerade prisutdelare.

Juryns motivering: Vinnarens rätter bygger på klassiska svenska smaker och utförda på ett professionellt och modernt sätt.

Här kommer Sofias köttrecept att tillaga en ledig dag och njuta av med kulinariska vänner. Komplettera med tillbehör efter egna recept eller hämta hela recepten på www.wilhelmina.nu eller från Catarina Offe, Svensk Köttinformation tel 08-72508255

Lufttorkad skinka med Waldorfcrudité.
Fotograf: Arne Adler
Lufttorkad skinka med Waldorfcrudité

10 portioner

250 g lufttorkad skinka, i mycket tunna skivor
405 g blandade örter och skott, t ex mangoldskott
1 msk olivolja
1 msk pressad saft av citron
305 g valnötskärnor
11/2 syrligt äpple, grovrivet
75 g rotselleri, grovriven 2 msk olivolja
1 msk pressad saft av citron
flingsalt och grovmalen svartpeppar

Vänd örter och skott i olivolja och citronsaft, låt dra 30 min.
Rosta valnötskärnorna i torr panna.
Lägg skinkskivorna omlott på förrättstallrikar. Skär kanterna raka. Blanda äpple och selleri med olja och citronsaft. Ringla blandningen över köttet, strö över nötter, salt och peppar. Toppa med örterna. Servera gärna med brödkrutonger eller Sofias tillbehör (finns att hämta på www.wilhelmina.nu).