Publicerad 2004-09-24

Chili- och paprikabakad svensk kotlett

Chili- och paprikabakad svensk kotlett serveras med puré av Discoveryäpple, potatis och jordärtskockskompott samt örtsallad med äpple och kantarell.

I denna rätt tillagas svenska klassiker som kotlett, äpple och kantarell på äkta medelhavsmanér. Svensk kotlett i kombination med rostad paprika, rosmarin och chili serveras med en puré av Discoveryäpple.

Fotograf: Martin Olson
4 personer

1 kg benfri svensk kotlett
2 röda paprikor
1 röd chili
1 kvist rosmarin
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja

200 gr Discoveryäpple
2 dl äppelvin
1 tsk rivet citronskal
saften av en halv citron
olivolja

600 gr Amandinepotatis
300 gr jordärtskocka
3 msk creme fraiche
1 tsk rivet citronskal
1 påse jungfrusallad
Blandade örter och skott t ex bladpersilja, basilika, dragon, körvel och ärtskott
200 gr kantarell
75 gr schalottenlök
30 gr smör
matolja
salt och peppar

Gnid in paprika och chili med olivolja och rosta dem i ugnen på 250 grader tills skalet börjar släppa. Skala paprika och chili och mixa tillsammans med rosmarin, vitlök och olivolja. Salta och peppra köttet och stek det i olja. Gnid in det med paprikablandningen.
Baka i ugn på 150 grader tills det når en innertemperatur på 65 grader, pensla gärna på mer paprikablandning under stekningen.

Tärna och koka äpplet mjukt i vinet. Tillsätt citronsaft och skal mot slutet. Häll av vätskan och mixa i olivolja, smaka av med salt.

Koka potatis och jordärtskocka i saltat vatten. Stöt potatis och jordärtskocka i grova bitar och tillsätt creme fraiche och citronskal. Smaka av med salt och peppar.

Blanda jungfrusallad med plockade örter. Stek kantarellerna i olja tills vätskan kokat in. Salta och peppra. Tillsätt smör och mot slutet av stekningen finhackad schalottenlök och tärnat äpple. Vänd salladen i olivolja, krydda med flingsalt och peppar och servera med kantarellerna.

Recept: Sofia Sjödin

Sofia Sjödin är kock med en stor kärlek till äpplen och rotfrukter. Sofia segrade i årets SM-final för kvinnliga kockar. Hon arbetar som kock på Grand Hotel Dahlberg i Mölle.