Publicerad 2004-09-07

Bara en sallad

Här kommer sallader som inte är så bara.... De innehåller en rejäl portion griskött och dessutom massor av goda och spännande grönsaker som kryllar av vitaminer. Basnoten, som man säger i parfymvärlden, består av mättande bröd, gryn och rotsaker.
En basdressing kryddas med olika smaker som passar de olika salladerna

Kotlett och melon passar till het chili och vi passar på att njuta av flera sorters melon på en gång. Melonsalladen är dessutom ett alldeles utmärkt grilltillbehör. Dressingen kan spetsas med extra peppar.

Jordgubbar i salladen ger ibland ett höjt ögonbryn. 'Men det var ju gott' brukar eftermälet lyda. Marinerad skinka är ett utmärkt salladskött och den nygamla dinkeln ger extra volym. Här passar några mosade jordgubbar i dressingen.

Bondsalladen har sitt ursprung i Provence. Mjäll ungnötslever passar utmärkt i sallader och det alltid prisvärda sidfläsket är en utmärkt krydda. Dressingen är klassisk med en generös sked fransk senap.

Hädanefter kan ingen säga att man inte blir mätt på bara en sallad.

Catarina Offe, Svensk Köttinformation

Het sallad med melonsalsa
4 portioner

500 g picnicbog/ skinka, strimlad
1 1/2 msk smör/rapsolja
salt och svartpeppar
200 g orange flesh eller nätmelon
200 g honungsmelon
200 g grodskinnsmelon
1 röd chili, hackad
röd och grön romansallat
4 tjocka skivor lantbröd
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
sangogroddar/ valfria groddar

Fräs och krydda köttet. Skär melon i bitar 2x2 cm och låt dra tillsammans med chili. Dela salladen i mindre bitar. Skär brödet i grova bitar och vänd dem i olja och peppar. Stek dem gyllenbruna i stekpanna och låt svalna.
Blanda kött med melon, sallat och bröd. Strö över groddar.

Honungsstekt färsk skinka med jordgubbbs och dinkelsallad
4 portioner

500 g färsk skinka, strimlad
1 1/2 msk smör/rapsolja
2 dl dinkel, helkorn
300 g färska jordgubbar, rensade
saft och skal av 1 lime
200 g sockerärtor
1 knippe rädisor
1 knippe vårlök, strimlad
100 g jungfrusallat

Marinad:
2 msk flytande honung
1 msk soja
1/2 msk rödvinsvinäger

Skölj dinkeln och blötlägg i varmt vatten 1 tim. Koka dinkeln ca 30 min tills kornen är mjuka och låt svalna.
Blanda ingredienserna till marinaden och marinera köttet minst 30 min.
Låt jordgubbarna dra med limesaft och skal en stund.
Förväll ärtorna i kokande vatten någon min. Spola i kallt vatten.
Stek köttet. Blanda alla ingredienser.

Bondsallad med stekt lever och sidfläsk
4 portioner

400 g kalvlever, strimlad
1 1/2 msk smör/rapsolja
100 g rimmat sidfläsk, tärnat
1/ 2 dl solrosfrön
100 g sommarsallad
2 färska rödbetor, grovrivna
2 morötter, grovrivna
1/2 gurka, skivad
20 körsbärstomater
2 msk kapris

Rosta fröna i torr, het panna. Stek levern till den är genomstekt. Stek sidfläsket i sitt eget fett och låt rinna av. Bottna ett fat med sallad, därefter rödbetor, morötter och gurka. Lägg på lever och fläsk och garnera med tomater, kapris och solrosfrön.

Basdressing:
2 delar rapsolja
1 del hallonvinäger
1 del vatten
salt och vitpeppar