Publicerad 1890-06-13

Oktobersoppa

Soppan smakar som en föraning om vintern med sin fylliga smak av spiskummin. Den kompletteras med gott bröd och ost till lunch eller med en god dessert på höstens svenska äpplen till middag.

4 portioner

400 g blandfärs
1 msk smör
1 gul lök, hackad
1 stor morot, skalad och grovriven
1 palsternacka, skalad och grovriven
0,5 grön squash, grovriven
150 g vitkål, finstrimlad
1 liter mörk oxbuljong (2 tärningar, 1 liter vatten)
1 tsk salt
2 msk tomatketchup
2 tsk paprikapulver
2 krm vitpeppar
1 tsk gurkmeja
1-2 krm spiskummin

Fräs färsen i smör i en gryta. När köttfärsen är smulig, tillsättes lök, rotfrukter och grönsaker. Tillsätt buljong, salt, ketchup och kryddor.

Låt soppan sjuda under lock ca 10 min. Smaka av.

Till servering
Tärnad röd, gul och grön paprika eller vispad creme fraiche smaksatt med färsk hackad basilika.