Publicerad 2003-10-01

Kreolsk gryta med chorizokorv och oliver

Sting är det i den kreolska grytan med korven som krydda. Den som vill ha den riktigt het kan lägga till en röd chili. Nu finns det olika sorters ris i affärerna. Pröva gärna en vildrisblandning eller fullkornsris men basmatiris kan förstås också passa bra.

4 portioner

500 g färsk svensk skinka
1 gul lök
1 msk smör
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 dl grädde
1 röd paprika, strimlad
200 g chorizokorv eller annan kryddstark korv
1 dl urkärnade svarta oliver
2-3 hela saltgurkor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär skinkan i grytbitar och löken i tunna klyftor. Bryn köttbitar och lök. Lägg över det i en gryta. Salta och peppra. Tillsätt vatten, fond och grädde. Låt grytan sjuda 10 minuter.

Skär korven i bitar och bryn den. Blanda ner den och paprikan i grytan. Rör om och låt sjuda 5 minuter.

Skär saltgurkan i långa klyftor. Lägg ner gurka och oliver i grytan.

Servera med ris.