Publicerad 2004-03-29

Tryffelkryddad cocobönsoppa med lantskinka och bondbönor

En god förrätt är den vita bondbönssoppan toppad med rökt lantskinka av hög kvalité och lätt kryddad med rökt sidfläsk.

4 port

100 g rökt lantskinka, skivad
30 g rimmat sidfläsk
1 morot
1/2 gul lök
1 schalottenlök
1 msk smör
2 färska lagerblad eller 1 torkat
6 dl hönsbuljong
100 g cocobönor (eller blötlagda små vita bönor)
1 1/2 dl mellangrädde
salt och vitpeppar
100 g bondbönor
1/2 msk tryffelolja
1 dl mellanmjölk

Skär fläsk, morot och lök i mindre bitar. Stek i smör ca 4 min utan att det tar färg. Tillsätt lagerblad, buljong och cocobönor och sjud under lock ca 1 tim. Blanda i grädde och sjud ytterligare 20 min. Mixa väl och sila genom en finmaksig sil. Smaka av med salt och peppar.

Blanchera bondbönorna i saltat vatten, låt svalna något och skala dem. Finstrimla skinkan.

Lägg bönor, skinka och ett par droppar tryffelolja i botten på varm sopptallrik eller skål. Mixa mjölk till skum och lägg i soppan. Servera genast.

Receptet är komponerat av Sveriges Köttkock Andreas Nylén.