Publicerad 2004-03-29

Ugnstekt fläskfilé med rödvinssås.

Påskhelgen står för dörren och vad passar bättre än en riktig gourmetmeny. Middagen inleds med Lufttorkad skinka med äggröra royal och späd sparris följt av Tryffelkryddad cocobönsoppa med lantskinka och bondbönor (recept finns under förrätter).

Som huvudrätt serveras Ugnstekt fläskfilé med rödvinssås, selleripuré, timjanglacerade knippmorötter och röda linser.

4 port

600 g fläskfilé
salt och vitpeppar

150 g rotselleri
1 dl mjölk
1/2 dl vatten
100 g potatis
1/2 dl olivolja

2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
2 dl kalvbuljong
2 msk tomatpuré
2 dl fylligt rödvin
1/2 tsk torkad timjan
3 msk mörk maizenaredning
salt och vitpeppar
150 g röda linser
3 dl hönsbuljong
100 g sockerärtor, strimlade
salt och vitpeppar

8 knippmorötter
2 msk flytande honung
1 msk färsk timjan, hackad

Skär sellerin i mindre bitar och koka den i mjölk och vatten tills den är helt mjuk. Sila av kokspadet och passera. Koka potatisen, passera och blanda med sellerin. Vispa in olivolja och smaka av med salt och peppar. 

Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra köttet runtom. Stek i ugn med digitaltermometer till innertemperatur 65°. Låt vila i folie 10 min.

Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt tomatpuré, buljong, hälften av vinet och timjan. Koka ihop till hälften av vätskan återstår. Sila och tillsätt resten av vinet. Red med maizena och koka 1 min. Smaka av med salt och peppar.

Koka linserna i buljong på låg värme ca 8 min. Smaka av med salt och peppar. Blanchera ärtorna i saltat vatten och blanda med linserna.

Koka morötterna i saltat vatten ca 3 min och vänd dem i honung och timjan.

Skiva köttet, nappera med rödvinssås och servera med tillbehören.

Receptet är komponerat av Sveriges köttkock Andreas Nylén.