Publicerad 2004-03-15

Lätt på kotlett

Chilispäckad kotlett med trumpetsvampsås, potatisterrin och lättfrästa grönsaker.
10 portioner

1,5 kg benfri kotlett
3 röd chili, finhackad
150 g muscatpumpa, finhackad
2 röda paprikor, finhackad
2 msk olivolja
1 msk kakao
2 msk flytande honung
50 g smör

Terrin:
1 kg potatis, riven
2 ägg
2 vitlöksklyftor, hackade
2 dl riven ost
1 msk salt
1 tsk vitpeppar
1/2 dl flytande margarin

Sås:
350 g färsk trumpetsvamp eller annan färsk svamp
3 schalottenlök, hackad
50 g smör
550 g tomater, krossade
2 msk tomatpuré
1,5 dl vitt vin
1,5 dl hönsbuljong
1,5 dl balsamvinäger
salt och vitpeppar
5 msk maizenamjöl
1 dl persilja, hackad

Grönsaker:
2 gula paprikor
1 röd paprika
400 g sockerärter
500 g haricots verts
2 msk flytande margarin

Fräs chili, pumpa och paprika i olja. Tillsät kakao och honung och låt svalna.
Gör ett hål genom hela köttbiten med hjälp av brynstål. Fyll hålet med chiliblandning. Stek i ugn 175° till innertemperatur 65°. Låt vila i folie ca 20 min. Temperaturen kommer att gå upp till 70°.

Terrin:
Pressa vätskan ur potatisen. Blanda alla ingrediernser till en smet. Klä en brödform med så mycket plastfilm att det går att vika den över. Fyll formen med potatissmeten och vik över resterande film. Grädda i ugn med ånga ca 75 min. Låt svalna och skär i skivor. Stek dem i smör tills de är genomvarma och fått färg.

Sås:
Fräs lök och svamp i smör. Tillsätt tomater, tomatpuré, vin, buljong och vinäger.
Koka ca 10 min. Tillsätt svampen. Salta och peppra. Koka ytterligare 5 min. Red med maizena utrört i vatten och koka 3 min. Tillsätt persilja vid servering.

Grönsaker:
Fräs grönsakerna i margarin tills de är nätt och jämt mjuka.


Recept med bild finns i Svensk Gris med knorr nr 1-2004.